Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzuljának fogadása Kassán

Szesztay Ádám, a Külügyminisztérium korábbi stratégiai főosztályvezetője december 8-án vette át Magyarország Kassai Főkonzulátusának irányítását. A kassai Márai Stúdió színháztermében hivatalba lépése alkalmából koktélt adott január 28-án.

http://www.felvidek.ma/nezopont/publicisztika/51479-kassat-budapest-komolyan-veszi-beszelgetes-szesztay-adam-uj-kassai-fokonzullal 

Első diplomáciai kiküldetése már a Felvidékhez kötötte, 2002-ben Pozsonyba került. Utána rövid ideig szerb referensként, majd két évet Bukarestben beosztott diplomataként szolgált. 2008-tól az Országgyűlés Külügyi Hivatalában a szomszédsági kapcsolatok kérdéskörével foglalkozott. 2010 nyarától 2014 nyaráig a Külügyminisztérium Stratégiai Tervezési Főosztályát vezette.

Szesztay Ádám, Magyarország Kassai Főkonzulátusának új főkonzulja személyesen fogadta a meghívott vendégeket a koktélon. Mint jelezte, a klasszikus értelemben vett fogadások helyett a spórolás jegyében koktélokat fog adni. A bemutatkozó alkalmon a jelenlévőket Havasi Tímea, a főkonzulátus munkatársa köszöntötte.

Elsőnek Zdenko Trebuľa,a Kassa Kerületi Önkormányzat elnöke lépett a mikrofonhoz. „Sokat gondolkoztam, mit is mondjak ebből az alkalomból" – kezdte beszédét, majd így folytatta: „Népeink története ezer éve közös. Az együttélésnek voltak különböző korszakai. Ma mindegyik nemzet külön államisággal rendelkezik, de az emberek maradtak. Nincs az a politikus, vagy történész, aki meg tudja változtatni a történelmi igazságot. Ha így nézzük ezt a történetet, rendszerint jóban voltunk egymással. Ezt a csodálatos várost és régiót együtt fejlesztettük tovább. Ennek pedig továbbra is így kellene lennie."

Az élet hozta magával, hogy amikor a főkonzulátust tizenöt éve megnyitották, akkor Zdenko Trebuľa is ennek részese volt. Azóta a többi főkonzulátus bezárt, de ez az egy megmaradt. A konzulátusok bezárását nagy kárnak tartja. Annak, hogy ez a külképviselet itt működik, annak van alapja, filozófiája, értelme. Ez az együttműködés alapja. A főkonzulok személyiségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy sok mindent közösen sikerült megvalósítani – véli Trebuľa.

Mint mondta, a kapcsolatok az elmúlt években néha turbulensek voltak, de olyan jók, mint most, soha. Az együttműködés számos területre terjed ki. A cél az életminőség javítása, függetlenül a nemzeti hovatartozásra. A főkonzulátus a magyarok meghosszabbított keze, mely abban segít, hogy jobban megismerjük egymást és nyugodtan dolgozzunk.

A főkonzul mikrofonhoz lépett, mögötte népes családja és munkatársai sorakoztak föl. Elmondta, számára nagy megtiszteltetés, hogy Rudolf Schuster, aki Magyarországon jelképes személyiségnek számít a szlovák-magyar kapcsolatokban, megtisztelte jelenlétével a főkonzulátus ünnepi eseményét. Abban, hogy ennek a kapcsolatnak szentelje életének egy részét, az ő személyisége is hozzájárult. „Danke schön, Herr ex President!" - mondta.

Majd bemutatta munkatársait és családját. Feleségét Ágnest, Bárány Gáborné titkárságvezetőt, Bitay Levente konzult, aki Szesztay helyettese is egyben és az ő feleségét, Erikát. Ők most mindannyian kassai polgárok lesznek.

Szesztay Ádám hatgyermekes családapa – három fiú és három leány édesapja - Budapesten született magyar-lengyel családban.

Gyermekeik, Szesztay Anna és Ágoston a Márai Gimnázium diákjai lesznek, Ákos, Ajnácska, Ábel és Bitay Máté a magyar általános iskolában folytatják tanulmányaikat, a két kisebb gyermek Bitay Botond és Szesztay Cecília a magyar óvodába jár majd és a legkisebb,a még karon ülő gyermek Bitay Anna. Tehát Annától Annáig mutatta be hat gyermekét és a konzul három gyermekét. Majd a sikeres együttműködésre és a szlovák-magyar kapcsolatok fejlődésére emelte poharát.

Következett a koktél. A meghívottak vidám és elmélyült beszélgetéseket folytattak.